02 feb. CULTIVAREA LEGUMELOR IN SISTEM ECOLOGIC
In primul rand, pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa va asigurati ca solul este suficient de bogat. In acest sens, puteti folosi ca ingrasamant ecologic un amestec de compost, iarba si frunze. Compostul hraneste plantele, contribuie la pastrarea apei in sol si va ajuta sa tineti buruienile sub control. Amestecul ideal se obtine din balegar organic, bogat in nitrogen si carbon, pamant, apa si aer. Pentru inceput, aveti nevoie de spatiu de depozitare, ca un tarc sau butoi. Puneti straturi alternative de frunze si iarba – acestea produc carbon, respective, resturi de mancare sau balegar – responsabile de producerea nitrogenului. Asigurati-va ca puneti si cate un strat subtire de pamant intre ele. Deasupra puneti un strat mai gros, de pana la 15 cm de pamant.
Amestecati continutul, pe masura ce adaugati noi straturi. Puneti apa in mod regulat, pentru a pastra amestecul umed, astfel incat sa fermenteze, si sa produca microbi. Veti obtine compostul necesar in doar doua luni. Bine intretinut, compostul nu va mirosi. Daca observati vreun miros, adaugati mai multe frunze, paie sau rumegus, care produc carbon, si amestecati mai des. De asemenea, este recomandabil sa folositi balegar de la animale care au fost crescute ecologic si care nu au mancat carne.
Alegerea semintelor
La fel de importante sunt si semintele pe care le alegeti. Asigurati-va ca plantele sunt compatibile cu zona in care locuiti din punct de vedere al luminii, temperaturii si umezelii solului. Plantele cele mai rezistente vor fi cele care se adapteaza cel mai bine conditiilor din zona respectiva. Cand cumparati seminte, asigurati-va ca pe ambalaj se mentioneaza ca sunt ecologice. Daca optati pentru rasaduri, cereti dovada ca nu au fost tratate chimic. Este preferabil, insa, sa folositi seminte. Printre plantele care produc recolte bogate se numara floarea soarelui, coriandrul, mararul, indrusaimul, dovleacul sau castravetii.
Semintele sau rasadurile trebuie cultivate in cuiburi sau in paturi inaltate, pentru a nu le calca accidental. In plus, plantarea in cuiburi reduce aparitia buruienilor, pastreaza mai multa apa in sol si va permite sa folositi ingrasamintele organice numai unde trebuie. Intre randurile cultivate trebuie lasate culoare largi, pentru a permite circulatia aerului, reducand, astfel, riscul aparitiei ciupercilor. Daca nu aveti destul spatiu, urmatoarele plante sunt cele mai usor de intretinut:
- Rosii cu crestere nedeterminata: rosiile din acest soi cresc, infloresc si fructifica pe toata perioada de dezvoltare, pana cand sunt uscate de primele brume ale toamnei;
- Fasolea cataratoare: ca si rosiile, cresc si dau rod pana toamna tarziu;
- Sfecla mangold: daca le oferiti apa din belsug, frunzele de sfecla mangold pot fi culese luni la rand;
- Mazarea de zapada: ofera rod bogat timp de mai multe luni.
Udarea
Dimineata este momentul ideal pentru a uda plantele. Aerul inca este suficient de rece, iar cantitatea de apa care se pierde prin evaporare este redusa. Daca udati plantele seara, solul ramane umed peste noapte, facandu-le mai vulnerabile la atacurile ciupecrilor si bacteriilor. Trebuie udate doar radacinile, nu si tulpinile, frunzele sau fructele. Desi un sistem de irigatie prin picurare este ideal, puteti folosi si o stropitoare, si sa udati manual. Se recomanda udarea de 2 ori pe saptamana, o data, daca ploua. Pentru a nu afecta planta, apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca folositi stropitoarea, puteti colecta apa de ploaie, si sa o folositi pe aceasta.
Indepartarea buruienilor
In lipsa pesticidelor chimice, buruienile sunt indepartate, cel mai usor, prin smulgere. Daca nu aveti timp sau nu aveti timp pentru a le indeparta prin metode fizice, va recomandam sa folositi un amestec de frunze uscate si paie. Tot impotriva buruienilor puteti utiliza gazon uscat, insa trebuie sa luati in calcul faptul ca acesta contine cantitati mari de nitrogen si, deci, ar trebui folosit pe legume care au nevoie de mai multi nutrienti, ca dovleacul sau salata.
Protejarea plantelor de daunatori
Daca observati aparitia daunatorilor, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va asigurati ca plantele au suficienta lumina, nutrienti si umezeala. Cu cat aveti o gradina mai diversificata, cu atat scade riscul cresterii numarului unui anumit tip de daunatori. Ar fi indicat sa aveti animale ca broastele, soparlele, pasarile sau chiar liliecii in gradina, care sunt inamici naturali ai daunatorilor, hranindu-se cu acestia. De asemenea, buburuzele pot fi folosite cu succes impotriva daunatorilor, ca si usturoiul sau ardeiul iute. Puteti fabrica acasa sprayuri cu ardei iute sau usturoi, prin amestecarea celor doua ingrediente cu apa, pe care, apoi, sa le pulverizati pe plante.
Curatarea gradinii dupa recoltare
Daca aveti plante bolnave, asigurati-va ca le indepartati cu tot cu radacina. Nu uitati sa greblati bine, dupa ce ati smuls planta, pe care este indicat s-o ardeti. Nu adaugati partile bolnave compostului, veti transmite bolile plantelor cultivate anul urmator.
No Comments